Side:Ugeskrift for Retsvæsen 1867.djvu/1030

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

1026

blive muligt at tage alle de Momenter i Betragtning, som »efter Forbrydelsens Natur og Straffelovens Grundsætninger bør komme i Betragtning.«
Mindretallet derimod stillede det tilsigtede Onde i Spidsen, hvilket imidlertid »ikke udelukker, at der ved Fastsættelsen af Straffen for Gjerningen tages Hensyn til Beskaffenheden af det Onde, som Gjerningsmanden, uden at ville det, har givet Anledning til« (p. 222). Under Paaberaabelse af Begrebet culpa dolo determinata foreslog det derfor en Paragraf, der sigtede til at skærpe Straffen, naar en Voldshandling havde havt Følger, der ikke vare tilsigtede.
Fra Strafferetsvidenskabens Standpunkt har intet af disse Forslag noget Væsentligt forud for det andet. Intet af dem fornegter Betydningen af det subjective Moment, den forbryderiske Villie, intet undlader at tage Hensyn til det objective, den indtraadte Følge. Navnlig er der Intet, som viser, at Flertallet vil have de foraarsagede Følger tagne i større Betragtning, end Mindretallet vil, eller omvendt de subjective Momenter i nogensomhelst Henseende tilsidesatte. Om man udfinder det retfærdige Resultat ved at gaae den ene eller den anden Vei, har ingen absolut Betydning.
Derimod falder det strax i Øinene, at Flertallets Motiver ikke udtale sig om Andet, end om den hensigtsmæssigste practiske Ordning af de herhenhørende Straffebud, medens Mindretallet stiller et systematisk Princip i Spidsen. Om dettes Berettigelse kan der tvistes; det ansees nu almindeligvis for at være forkasteligt. Men Saameget er vist, at dets practiske Resultat i Henseende til Straffens Størrelse — naar alle subjective og objective Momenter tages i tilbørlig Betragtning —, ganske vil falde sammen med Resultatet af Flertallets Forslag (idetmindste naar dette indskrænkes, i Overensstemmelse med Motiverne p. 227, til kun at angaae Konkurrence af dolus og culpa) kun med den aldeles ubetydelige Forskjel i et eneste Til-