Side:Ugeskrift for Retsvæsen 1868.djvu/966

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

962

A. C. Evaldsen: Om det Tilfælde, at Overdrageren

Eiendomsret, kan der saaledes spørges, om den, til hvis Fordeel en saadan Retshandel er passeret, i samme Øieblik, som Overdrageren senere erhverver Eiendomsret, indtræder i dennes hele Retsstilling, uden at der hertil behøves ny Villieserklæring, eller om hiin endnu kun har en obligatorisk Ret til at fordre sig Eiendomsret overdragen. Den sidstnævnte Ret maa Erhververen, naar Overdrageren senere bliver Eier, vel i ethvert Fald have; thi selv om Overdragelsen foretoges uden Vederlag, og altsaa, som det jo i Almindelighed læres, ikke var ledsaget af nogen Garanti for Vanhjemmel, indeholdt den dog altid et Tilsagn om, at Giveren, forsaavidt han selv var competent, vilde sikkre Modtageren Tingen. For det Tilfælde, at Erhververen er i Besiddelse af Tingen, vil han i Dansk Ret, selv om han kun har et obligatorisk Krav, være tilstrækkelig beskyttet overfor Overdrageren selv, dennes Arvinger og Konkursbo, jfr. Fallitl. 30 Decbr. 1858 § 13 og Aagesens Program p. 14; men denne Tilbageholdelsesret gjælder ikke overfor den godtroende Erhverver[1], som strax, efter at Overdrageren blev competent, har tilforhandlet sig Tingen, Er Overdrageren tilfældigviis i Besiddelsen og fallerer eller overdrager Tingen til en Tredie, der er i god Tro, maa hiin første Erhverver være Eier, hvis han skal kunne forskaffe sig Tingen, og der kan aabenbart ikke anføres nogen Billighedsgrund for, at han skulde seire over den godtroende Kjøber, naar denne er Eier[2].
Det synes nu ifølge stræng Conseqvents at burde benægtes, at Erhververen i det angivne Tilfælde saaledes udenvidere bliver Eier. Det fremstiller sig strax som noget Uomtvisteligt, hvad ogsaa den ældre Romerske Civilret fastholdt, jfr. Dernburg: Das Pfandrecht I p. 234 ff, at


  1. Jfr. i Romerretten fr. 3 § l Dig (21-2).
  2. Jfr. i Romerretten fr. 2 Dig (21-3). Dog er det vel neppe antageligt, at Udtrykket æqvins esse er brugt i anden Betydning end nyere og rigtigere Retsgrundsætninger, jfr. dog de Bomerretlige Systemer.