Side:Utr. K. B. K. 23. december 1994.pdf/6

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

Utr. K.B.K. 23. december 1994

506

modstående hensyn, der skal afvejes, er dels hensynet til privatlivets fred og dels hensynet til ytringsfriheden. Af forordet til bogen fremgår, at forfatteren er forsker ved universitetet i Oslo, samt at forfatteren nøje har overvejet, om der var sådanne hensyn til privatlivets fred, at ceremonierne ikke burde offentliggøres. Af forordet til den af sagen omhandlede bog, side 7 og 8 fremgår således blandt andet:

. . . . .

"Man kan selvfølgelig være uenig i at en slik framstilling av en lukket organisasjons indre liv offentliggjøres. Har ikke en organisasjon som ikke ønsker at dens virksomhet skal bli kjent av utenforstående, rett til å bli respektert for dette? Organisationen gjør ikke noe kriminelt. Tvert om driver den en humanitær virksomhet som er viden kjent, og internt utfører den etter manges mening et personlighetsdannende kristent mannsarbeid. Hvorfor skal da dens virksomhet brettes ut for offentligheten? Min egen begrundelse kan sammenfattes i følgende punkter:

Frimureriets udvikling og virksomhet i Europa fra begynnlsen av 1700-tallet blir ganske raskt en integrert del av de nordiske lands politiske historie. I Sverige, som har været det ledende landet i utviklingen av systemet og bevegelsen, har frimureriet hele tiden været en del av kongehusets historie. En framstilling av det svenske frimurersystemet har derfor en allmenn historisk interesse i de nordiske land. Dette påpekte Bjørnstjerne Bjørnson i en avisartikkel i Politiken allerede i 1892. I artikkelen kommenterte han kritisk Aftenpostens forsvar for kong Oscar IIs deltakelse i frimureriet.

Frimureriet er et ektefødt barn av opplysningstidens filosofi og mystikk. Ikke minst det svenske system viser hvordan ulike