Side:Almindelig Handelsvidenskab.djvu/117

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Spring til navigation Spring til søgning
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

Pengesystem ikke det, som er meest almindeligt kjendt i Verden, og naar det derfor ikke i sig selv besidder store Fortrin, er der næppe nogen Grund til at gjøre de i Overeensstemmelse dermed prægede Mønter til Verdensmønter.

Hamborg. I større Betalinger regner man efter Mark Banco (Bcoty) å 16 Schilling a 12 Pfennige. En Mark flint Sølv kølnsk Vægt regnes = med 27f Mark Banco (eller et Vereinspund = 59^ Mark Banco); en Mark Banco har derefter en Værdi af 4 % Rigsmønt. Banco Marken er en fingeret Mønt, som blot bruges ved Beregninger. Den virkelig prægede Mønt er derimod Courant Marken, hvorefter man regner i Detail-Handelen, ligesom ogsaa adskillige Varer en-gros noteres i Courant, og der noteres da Cours imellem Courant og Banco. Courant-Marken inddeles i 16 Schilling å 12 Pfennige. En Thaier Courant er 3 % Courant, og en Thaier Banco 3 % Banco. Af Courant udmøntedes oprindelig 11£ Thaler eller 34 % Courant pr. Mark fiint Sølv kølnsk Vægt, og en Courant Mark havde altsaa en Værdi af 3 $. 4^ /3 Rigsmønt; men paa Grund af den megen slette Mønt, der circulerer, ansætter man nu i Almindelighed en Mark fiint Sølv kølnsk Vægt til 35 Mark Courant, og derefter bliver Courant Marken =• 3 $ 2f fi Rigsmønt. (Hamborg præger ikke større Mønter, men hjælper sig med de omliggende Landes Mønt, som circulere der i Mængde. Den nordtydske Thaier gaaer for 40 li og den danske Rigsdaler for 30 ji Courant, hvilket for førstnævnte er lidt for høit og for sidstnævnte lidt for lavt regnet).

Grækenland. Man regner efterDrachmer a 100 Lepta, og da der udmøntes 125, i e 2 Drachmer af et Pund fiint Sølv, bliver en Drachme = 1 % 14,33 ji