Side:Betænkning afgivet af Forfatningskommissionen af 1937.pdf/36

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
38

Ved Lov kan det i øvrigt bestemmes, at en almindelig Afstemning iblandt Rigsdagens Vælgere iværksættes, naar der foreligger Spørgsmaal af særlig Vigtighed, hvorom det vil være ønskeligt at kende Vælgernes Mening.

Efter saadan Vælgerafstemning behandles Sagen paa sædvanlig Made af Rigsdagen, saafremt Lovforslag fremsættes.
VII. I § 94 affattes sidste Punktum saaledes: Har et Flertal af de steimnende afgivet deres Stemme for Rigsdagens Beslut ning om Forandring af Grundloven, er denne, efter Stadfæstelse i Statsraad, Grundlov for Riget.“


Den optagne Forhandling om denne Skitse viste, at der ikke kunde opnaas Tilslutning fra anden Side til Forslaget. Særlig modsatte man sig 21 Aars Valgretsalder og erklærede sig utilfreds med det foreslaaede Lovraad.

Efter derom fremsat ønske forelagde Regeringspartiernes Medlemmer senere (i Mødet den 22. Februar 1938) i udarbejdet Form deres foran omtalte principale Forslag om Ændringer i de enkelte Grundlovsparagraffer (Bilag 3), men Forhandlingen herom bragte ikke noget andet Resultat.


Det konservative Folkepartis Repræsentanter fremsatte under 20. Januar 1938 følgende Udtalelse: ,,Det konservative Folkepartis Medlemmer i Forfatningskommissionen (Hendriksen, Ole Bjørn Kraft, Axel B. Lange og Christmas Møller) meddeler:
Det konservative Folkepartis Rigsdagsgruppe har faaet forelagt Statsministerens Skitse angaaende Regeringens Planer om Ændringer i Landets Forfatning.

Det konservative Folkeparti maa anse det for mest formaalstjenligt, at Partiet i Lighed med Statsministeren for sit Vedkommende angiver Grundlaget for en fri Forhandling med andre Partier i Forfatningskominissionen.

1) Det konservative Folkeparti maa mene, at Bevarelsen af et Tokaminersystem i Forfatningen er en folkelig og demokratisk Garanti overfor Eensidigheder og Yderligheder.

2) Det konservative Folkeparti maa derfor for sit Vedkommende anse det for formaalstjenligt, at man — med Anerkendelse af Folketingets afgørende politiske Indflydelse — søger frem til en Ordning, hvorefter et To-Tings-System opretholdes. Man er med Henblik herpaa villig til at forhandle om en Omdannelse af det nuværende Landsting baade med Hensyn til Valgmaade, Sammensætning og Beføjelse, saaledes at der ikke lægges den Politik, Vælgerne har givet Tilslutning ved Folketingsvalget, afgørende Hindringer i Vejen.

Christmas Møller erklærer for sit Vedkommende, at han er rede til at medvirke til Gennemførelsen af en Rigsdagsordning med eet Vælgerkorps og een Afstemning.

3) Det konservative Folkeparti er af den Opfattelse, at der i et Samfund, der bygger paa Familien, kan anføres adskilligt til Fordel for en Valgretsalder paa 25 Aar, netop det Alderstrin, hvor de fleste sætter Foden under eget Bord og dermed faar et større Ansvar. Men ogsaa dette Sporgsmaal er man villig til at optage til Forhandling. 4) Det konservative Folkeparti ønsker at gøre den principielle Bemærkning, at en Forfatning ikke kan bygges paa, at der til enhver Tid er et Rigsdagsflertal for Haanden. Man maa ogsaa regne med den Mulighed, at Rigsdagen kan være delt i flere Mindretal, og at et parlamentansk Flertal ikke altid vil dække over et ensartet Flertal blandt Vælgerne. Det konservative Folkeparti maa derfor kræve Folkeafstemning indført i Forfatningen, men saaledes at en saadan Afstemning ikke blot som efter Statsministerens Ud-