Side:Carl Georg Holck - Den danske Statsforfatningsret - Anden Del.pdf/27

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

19

a) At ustrafbare Handlinger aldrig udelukke fra Valgret, selv om de i den offentlige Mening maatte ansees for vanærende, og selv om de ere konstaterede ved Dom. Dette var allerede hjemlet ved den ældre Lovgivning og bestyrkes yderligere ved Valglovens § 2 og den ovenfor omtalte Afstemning, som i Rigsforsamlingen fandt Sted med Hensyn til Valgloven 1849 § 2.
b) At ikke enhver strafbar Handling, men kun den i den offentlige Mening vanærende Forbrydelse udelukker fra Valgret. Dette var allerede Hovedreglen efter den ældre Lovgivning og fremgaaer nu af Valglovens § 2.
c) At der i Almindelighed kun kan tages Hensyn til Handlingens, ikke til Straffens Karakater. I saa Henseende opstaaer der imidlertid Tvivl med Hensyn til Straf paa Æren og Straf af offentligt Arbeide, idet disse Straffe ifølge Værnepligtsloven 12. Febr. 1849 § 7, 2. Marts 1861 § 5 og Næringslov 29. Dec. 1857 § 2 Nr. 3 og § 11 udelukke den Paagjældende fra flere vigtige, borgerlige Rettigheder, og de tvende første Love endog betegne Vedkommende som uværdig til at tjene i Hæren eller ved Søværnet. Imidlertid kan Straf af offentligt Arbeide neppe i og for sig uden Hensyn til den Handling, for hvilken samme er paalagt, udelukke den Straffede fra Valgret. Denne Straf kan nemlig paalægges for Handlinger, som aldeles ikke røbe nogen sædelig Uværdighed, s. Straffelovens § 198, jfr. Fdn. 4. Oct. 1833 § 29, 26. Marts 1841 § 14, og den kunde allerede efter de ældre, politiske og kommunale Love ikke antages at medføre nogen ubetinget Udelukkelse; men at Grundloven skulde være strengere i sine Fordringer end disse, er der aldeles ingen Grund til at antag. Derimod stiller Sagen sig uden Tvivl anderledes med Hensyn til Ærestraffen, i hvilken Henseende i Øvrigt kan bemærkes, at Spørgsmaalet, da Ærestraffen nu i det Hele er hævet ved Straffelov 1866, og da der uden Vanskelighed gives Opreisning til dem, som efter den ældre Lovgivning vare dømte til Ærens Tab, neppe vil faae synderlig praktisk Betydning. Det maa vel indrømmes, at Ære-