Side:Carl Georg Holck - Den danske Statsforfatningsret - Første Del.pdf/297

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

275

gyldig kunne udstede saadanne militaire Befalinger, der ikke have Karakteren af Regeringshandlinger. Forsaavidt de af Kongen trufne Foranstaltninger medføre Udgifter, maae disse naturligvis bevilges ved Finantsloven eller en Tillægsbevillingslov, s. Grl § 49.

§ 64. Om Kongens Myndighed ligeoverfor fremmede Stater.

Det følger af Sagens Natur og af Grl. §§ 2 og 11, jfr. §18, at Kongen som Statens Overhoved repræsenterer Staten udadtil, og at han kan udøve al den Myndighed, som er fornøden for at overtage Statens og Undersaatternes Ret og Interesse i Forhold til fremmede Stater. Som enkelte Rettigheder, der tilkomme Kongen paa dette Gebet, kunne følgende nævnes:

1.Den aktive og passive Gesandtskabsret eller Ret til at afsende ordentlige og overordentlige Gesandter til frem mede Regeringer og at modtage disses Afsendinge og føre Underhandlinger med dem. Fremdeles indbefattes herunder Ret til at ansætte Konsuler og andre Agenter og til at anerkjende de af fremmede Stater udnævnte Konsuler osv. Det kan derfor i Almindelighed ikke være tilladt nogen Autoritet eller enkelt Undersaat uden Kongens Samtykke at indlade sig i nogen Underhandling med en fremmed Magt om Statsanliggender. Naar Straffelovens §§ 71 og 72 kun fastsætte Straf for den, der i et vist Øiemed indlader sig i Forhandlinger med en fremmed Regering, følger heraf kun, at slige Underhandlinger, naar de føres i andet Øie med, ikke ere strafbare, men ikke, at de ere tilladelige.

2.Ret til at erklære Krig, endog Angrebskrig, og slutte Fred, s. Grl. § 18, jfr. Grl. 1849 § 23, Forfl. 1855 § 17, Grl. 1863 § 15. Saa meget mere maa Kongen være beføiet til at anvende lempeligere, folkeretlige Midler, saasom Retorsion og Repressalier.

3.Ret til at indgaae og ophæve Forbund og Handelstraktater, s. Grl. § 18. Naar Handelstraktater ere nævnede

18*