Side:Carl Georg Holck - Den danske Statsforfatningsret - Første Del.pdf/61

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

39

omend ikke forbundet med Rusland, saa dog afhængigt af samme i sin Politik, s. Betænkningen i Anhanget til den forenede Rigsdags Forhandlinger i Rigsdagstidenden for 4. Session. Imidlertid lykkedes det dog Regeringen, efterat først Folkethinget og derefter hele Rigsdagen var bleven opløst, at erhverve den forenede Rigsdags Samtykke til den i Budskabet foreslaaede Ordning, hvorefter denne fuldbyrdedes ved Thronfølgeloven for det danske Monarki 31. Juli 1853, jfr. dennes udførlige Indledning, samt med Hensyn til den ved Udstedelsen iagttagne høitidelige Form Lovens Slutningsbestemmelse.

Gjennemførelsen af Toldenheden for hele Monarkiet stødte ogsaa paa stærk Modstand hos Rigsdagen, idet denne, der nærede Frygt for de Vanskeligheder, som Holstens Stilling som tydsk Forbundsland vilde fremkalde, og som var utilbøielig til at opgive sin Myndighed i Toldsager uden at see den gaae over til en Fællesrepræsentation, ikke vilde give sit Samtykke til den af Regeringen foreslaaede Ordning, før Fællesforfatningen var givet, men efter Rigsdagens Opløsning lykkedes det dog ogsaa at gjennemføre denne Sag ved en Lov 26. Juli 1853 for Kongeriget og to Patenter af s. D. for Slesvig og Holsten.

Anm.Det ovenfor omhandlede Arvefølgespørgsmaal har en meget rig Litteratur. Som de vigtigste Kilder kunne nævnes : Den forenede Rigsdags Forhandlinger i Rigsdagens 4. Session; Le traité de Londres, trykt som Manuskript for Rigsraadet 1863; Kommissionsbedenken über die Sukcessionsverhältnisse der Herzogthümer Schleswig, Holstein und Lauenburg 1846; Kritik des Kommissionsbedenkens von Falk, Tönsen u. A.; Samwer: Die Staatserbfolge der Herzogthümer Schleswig-Holstein; Paulsen: Für Dänemark und für Holstein (Samlede mindre Skrifter II 445); Samme: det danske Kongehuses Ret til Pinneberg, Ranzau og Altona (Samlede mindre Skrifter I 430; Antislesvigholstenske Fragmenter 3 B.); Michelsen: Erste und zweite polemische Erörterung über die schleswig-holsteinische Staatssukcession; Ostwald: Zur Würdigung der Schrift: Michelsen, Zweite polemische Erörterung über die schleswigholsteinische Staatssukcession (ufuldendt); Larsen: Om