Side:Christianiadommen - Østre Landsrets dom af 10. februar 1977.djvu/102

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

- 102 -

foreslog, at der blev oprettet et kontaktudvalg med repræsentanter fra kulturministeriet, som var potentiel ejer af 6,6 hektar, fra Københavns kommune, der skulle have resten af arealet, og fra boligministeriet.

 Ved et møde i marts 1972 var overborgmester Urban Hansen og borgmester Wassard "gået over stag", idet de havde modsat sig kulturministeriets planer om musikkonservatorium med videre, som man hidtil havde været enige om.

 Forsvarsministeriet skulle ikke deltage i kontaktudvalget, da det ikke skulle forblive ejer. Københavns kommune ønskede ikke at deltage, da den ikke var ejer, men kommunen stillede kontorchef Gregers Christensen til rådighed. Han ville ikke være ansvarligt medlem af udvalget. Det påtænkte kontaktudvalg blev ikke til noget; vidnet stod stadig alene med sagen.

 Det var tanken, at der skulle oprettes slumstormer-kontrakter indeholdende et opsigelsesvarsel på en måned. Sådanne kontrakter var forudsætningen for, at staten ville indgå på en aftale. Man ville fortsat nødig rydde arealet. Idéen med lejekontrakter kom nærmest fra kommunen, som havde flest erfaringer i så henseende, og som overlod vidnet eksemplarer af slumstormer-kontrakter.

 Christianitterne fandt en registrering meget vanskelig. Der var megen flytten til og fra. Visse bygninger ville myndighederne lade overgå på slumstormerbasis, mens en del andre burde overlades til christianshavnerne til rekreative formål. Registrering skulle omfatte såvel hvem der var der som benyttelsesgraden og hvad bygningerne blev brugt til. Ved oprettelse af kontrakter ville man opnå en klaring af, hvem der havde ansvaret for det enkelte hus, og hvem man kunne holde sig til vedrørende betalingen.