Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/119

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er blevet korrekturlæst

101

Folkevandringstidens Ornamentik.

Grave især i Sjælland. Allerede i den romerske Periode vare enkelte Glaskar komne til Landet, saaledes den paa hosføjede Tavle afbildede Skaal af tykt, dybblaat Glas med hvide Flammer. Først paa Folkevandringstiden indføres dog Glaskar i større Tal, saasom prægtige vandklare Skaale med paamalede springende Dyr, krumme Drikkehorn, Bægre med Felter i forskellige Mønstre eller med slebne Ovaler. Et Eksemplar af de karakteristiske »samiske« Lerskaale, med rød og blank Overflade og med Fremstilling af Jagtscener, er ligeledes bevaret (denne Skaal og flere af de nævnte Glassager samt en Hævert ere afbildede paa den vedføjede farvetrykte Tavle). En Del af disse Glaskar skrive sig afgjort fra græske Provinser af Romerriget.

68. Bautastene paa Strandmarken ved Frænnegaard (i Nærheden af Svaneke).

Samtidig med at de »barbariske« Folk saaledes satte Pris paa de kostbare Genstande af forskellig Art, der indførtes fra de østlige Riger eller fra Lande, som vare paavirkede af klassisk Kunst, uddannede de imidlertid en egen Stilart, der bliver et karakteristisk Mærke paa Smag og Kunstsans i disse Aarhundreder. Denne Folkevandringsstil blev ogsaa raadende i Danmark (Figg. 66, 67).

Det er ikke nye og skønne Former for Redskaber og Smykker, som man stræber efter at finde, den kunstneriske Trang gaar kun i Retning af Genstandenes Udsmykning. Og i denne Ornamentik henter man næsten udelukkende sine Motiver fra Dyreverdenen, uden dog derfor at bygge paa Naturstudier; det vilde være vanskeligt