Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/531

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
Erik Ejegod i Myklegaard. 507

forstander og fik Biskop Asser af Lund, en Brodersøn af Dronning Bodil, til Raadgiver. Eriks eneste Søn med Dronningen, den 7 Aar gamle Knud, blev betroet til Skjalm Hvide. Den tredje Søn Erik, hvis Moder var af tarvelig Herkomst, havde han ladet opfostre hos Mænd i beskednere Stilling.

Dronning Bodil ledsagede Erik paa hans Pilegrimsfærd. Han havde i øvrigt omgivet sig med et Følge af høje, velvoksne Krigere, mellem hvilke hans egen høje Skikkelse ikke vilde vække Opmærksomhed. Rejsen gik ad de sædvanlige østlige Veje gennem Rusland ned til Byzans. Her viste Kejser Alexius sig meget mistroisk over for den statelige Trop af nordiske Krigere med en berømt Konge som Fører, og han vilde først ikke tilstede ham Adgang til Konstantinopel. Da de danske Væringer ønskede at hilse paa deres Konge, fik de dog Tilladelse til tropvis at fremstille sig for ham. Ved Sammenkomsten holdt Erik en Tale til Væringerne, hvori han lovpriste den Tapperhed og Trofasthed, som de nu gennem Slægtled havde vist mod Kejserne, og han formanede dem til aldrig at hengive sig til Drikfældighed og aldrig i Kamp at skaane deres eget Liv; vendte de hjem til Danmark, skulde Kongen nok lønne dem med Velgerninger, faldt de, skulde han vise deres Slægt al Ære. Kejseren, som havde sørget for, at han fik Indholdet af Eriks Tale at vide, skønnede nu, at hans Mistanke var uden Grund. Han lod Tæpper brede paa Gaderne, førte med egen Haand Erik til sit Slot og viste ham al mulig Gæstfrihed; en Maler fik det Hverv at afbilde Kongens mægtige Skikkelse. Alexius tilbød Erik at lade afholde Lege i Hippodromet eller, hvis han foretrak det, at give ham den Sum, som Legene kostede, og af Hensyn til de store Omkostninger ved Rejsen valgte Erik det sidste. Som en Gengave forærede Erik Kejseren forskellige Frembringelser fra de nordiske Lande. Endelig skænkede Alexius Kongen fjorten Skibe med fornøden Udrustning til Overfarten til Syrien, og Erik sejlede af Sted. Markus synger saaledes om Kongens Ophold i Byzans:

  Prist af Hvermand prægtig Hersker   Kaabe for en Konge skaaren,
  Prunk og Skatte fik til Gave,   kostbart Gods af selve Fyrsten.
  mægtig Drot i Myklegaarde   Stridsmænds Høvding skænked Erik
  modtog halv Læst Guld i Eje,   seks Hærskibe, dertil otte.

Kong Erik var den første af Europas Konger, som drog i Pilegrimsfærd til det hellige Land, men han skulde ikke naa sin Rejses Maal. Paa Cypern blev han angrebet af Feber og døde i Paphos (Baffo) paa sin Broder Hellig Knuds Dødsdag den 10. Juli