Spring til indhold

Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/702

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
674 Fyrst Bugislav af Pommern.

Løfter og jævnlige Gaver at friste Fyrst Bugislav af Pommern. Denne var dog for forsigtig til straks at vove sig ud paa et saa farligt Foretagende, og han foretrak at begynde med at yppe Kiv med sin Slægtning, Rugens Fyrste Jarimar.

Da Knud var bleven underrettet herom af Jarimar, sendte han Bud til Bugislav med Forespørgsel om Grunden til hans Fredsbrud. Bugislav svarede, at han aldeles ikke tænkte paa Fjendtligheder mod Danmark, men Jarimar havde gjort ham Uret og derfor vilde han tage Hævn; imidlertid ønskede han, at Kong Knud vilde være Voldgiftsmand mellem Jarimar og ham i denne Tvist. Knud erklærede sig villig hertil og opfordrede begge Parter til at sende Udsendinge til Samsø, hvor han havde berammet et stort Møde af Rigets Stormænd til Forhandling om forskellige offentlige Anliggender. Paa dette Møde blev der af Bugislavs Udsendinge rejst forskellige løse Beskyldninger mod Jarimar, men da ingen af Hovedparterne var til Stede, kunde Kendelse ikke fældes. Bugislavs Udsendinge lovede dog, at deres Herre personlig vilde komme til et senere berammet Møde.

Medens Bugislav saaledes søgte at skuffe Kong Knud og Absalon ved tilsyneladende Føjelighed, samlede han Krigsfolk rundt om fra Nabolandene, og det lykkedes ham at tilvejebringe en Flaade paa 500 Skibe. Jarimar havde imidlertid holdt Øje med hans Færd og sendte Absalon Bud om, hvad der forestod. Denne lod straks Breve udgaa til Sjælland, Laaland og Falster og bød enhver vaabenfør Mand begive sig til Flaaden, alle Arter Skibe, store og smaa, Ledingsskibe og Førselsskibe, skulde tages i Brug, og man fik Ret til at beslaglægge privates Skibe til Toget. Til Fynboer og Skaaninger sendtes der Bud om, at de maatte møde ved Afsejlingshavnen inden seks Dage, ellers skulde de blive hjemme. Over hele Sjælland var der i disse Dage den travleste Virksomhed for at ruste sig og være sejlrede til den fastsatte Tid, og det lykkedes da ogsaa at faa et betydeligt Antal Skibe samlet fra Sjælland og de sydlige Øer, medens Fyn kun naaede at sende 6 Skibe, Skaane 14.

Det var til Dagen før Pinsedag, at Stævnet var sat, og Absalon bød straks Flaaden styre mod Rugen. Da man naaede Hiddensø, kom rügenske Skibe dem i Møde for at bede dem lægge bi, indtil man fik Kundskab om, paa hvilket Punkt Bugislav vilde angribe. Bugislav var da naaet til Øen Koos Syd for Rugen, han syntes slet ikke ivrig efter at komme i Kamp, thi han havde ladet opdække for Mandskabet med de herligste Varer, som om de