Spring til indhold

Side:Danmarks Riges Historie - vol 1.djvu/857

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
Kongens Friser i Utland. 827

Ladninger. Af det Maal, som Køresvendene tale, mindes vi, her midt i danske Egne, om at der til Jyllands Vestkyst var indvandret en med Angelsachserne nær beslægtet germansk Stamme.

Vi vide intet om, at Vestkystens Friser ere blevne indkaldte af Danmarks Konger paa samme Maade, som i det 16de Aarhundrede Hollændere indkaldtes for at forvandle Øer i det østlige Danmark til Køkkenhaver, men dog er Frisernes Bebyggelse af de jydske Strandegne sket under lignende Forhold. De lave, af Havet stærkt angrebne Kystlande fra Ejder til Vidaa ved Tønder havde kun været spredt bebyggede — man kaldte dem Utland paa samme Maade som man kaldte den fjernere Del af Bymarken utlan d — indtil frisiske Nybyggere efterhaanden havde taget dem i Besiddelse ved en langsom Indflytning. Fra Landene ved Zuydersøen havde i det Ilte og 12te Aarhundrede Friser bredt sig til Strandene ved Elbmundingen og til Ditmarsken og her inddiget Kysterne; maaske endnu tidligere havde de søgt Bopæle videre mod Nord paa de vestjydske Øer og i Kystlandene bag ved dem, idet de stadig erobrede Land fra Bølgerne. Med den danske Konge kom de let overens, da han saa sit Utland blive frugtbart og folkerigt; de havde Overenskomst med ham om, hvad de skulde yde i Skatter og Vennegave (vingift), og de Danske, som alt tidligere vare bosatte her, optoges hurtigt i de nye Menigheder. De vare »Kongens Friser« og stode direkte under barn og ikke under den sønderjydske Hertug, ligesom de ordnede deres indre Forhold med et vist Selvstyre. Landets Ejendommelighed var alle Danske bekendt. Saxo fortæller om de kunstfærdige Dæmninger mod det fraadende Hav og Engene bagved, hvor de store Kvæghjorder trives vel i frodigt Græs, om den djærve, kække Befolkning, der har sine Boliger paa Jordforhøjninger og som færdes med Springstokke over Gravene; den er vild og smidig og gaar i Kamp uden den tunge Rustning, væbnet med Skjolde og Kastespyd. Af Kong Valdemars Jordebog se vi, at Friserne skulde underholde Kongen i 6 Nætter, naar han opholdt sig i deres Land og ved Danevirke.

Utland, hvorunder hørte Ejdersted, Strand (Nordstrand og Pelvorm, se S. 10), Før, Amrom, Sylt samt Horseby og Boking Herreder, gik ikke ind under Sysselinddelingen og bestod af en Del smaa Herreder, hvoraf hvert gerne faldt sammen med et Skipæn. Mange Friser havde i øvrigt ogsaa bosat sig paa den af Danske bebyggede Gest — det bag Marsken liggende, højere og mindre frugtbare Land — og disse Friser maatte helt ordne sig efter dansk Lov og Ret.