Side:Rigsretsdom af 22. juni 1995.pdf/27

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst
539 Rigsretsdom 22. juni 1995

til kommer, at det af et høringssvar af 13. december 1988 fra Direktoratet for Udlændinge til Justitsministeriet fremgår, at verserende ansøgninger om familiesammenføring af tamilere på daværende tidspunkt androg mindre end en tredjedel af det samlede antal verserende ansøgninger om familiesammenføring med anerkendte flygtninge.
 Vi er ikke uenige i, at administrationen af sagerne i løbet af 1988 kan give anledning til kritik ud fra almindelige forvaltningsretlige sagsbehandlingsprincipper. Som også anført af flertallet kan man imidlertid ikke herfra slutte, at den kritisable sagsbehandling også indebærer en overtrædelse af ministeransvarlighedslovens § 5.
 Det er vigtigt for os at pointere, at der i hele tiltaleperioden var en meget høj grad af gennemsigtighed i forvaltningen af flygtningeområdet. Også medierne medvirkede til, at behandlingen af de tamilske familiesammenføringssager var fuldt belyst. Ingen, hverken i regeringen, i Folketinget, i de politiske partier eller for den sags skyld i flygtningeorganisationerne, gjorde noget afgørende for at få udvirket, at praksis blev ændret - en praksis, som langt de fleste accepterede som hensigtsmæssig. Særligt hvad angår ombudsmandsinstitutionen, havde denne fra foråret 1988 nøje indsigt i forholdene, og specielt flygtningeområdet havde institutionens bevågenhed.
 På baggrund af det foran anførte finder vi efter en samlet vurdering, at der ikke er grundlag for at fastslå, at Erik Ninn-Hansen har gjort sig skyldig i en strafbar tilsidesættelse af de pligter, der som justitsminister har