Spring til indhold

Side:Tidskrift for Philologi og Pædagogik (IA TidskriftForPhilologiOgPaedagogik7).pdf/364

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

laante fra en anden Indskrift, der da maatte have havt samme Sprogform som Bjorketorp-Indskr., saa kunde vi tænke os, at der i denne Original havde staaet 1-|[N* istedenfor *|[N*. som S. a 1 har; naar Ordene overfortes fra én Indskrift til en anden, saa at der ikke toges Hensyn til Betydningen, men kun til den ydre Form, saa kunde * let komme istedenfor 1-, ligesom X i RA+X+X S. a5 istedenfor X i Rft+XIUMT* B. a 6. Men dette er og bliver naturligvis et lost Indfald og har ingensomhelst fast Slotte.

Da Bredsidens vertikale Indskrift saaledes efter min For modning er en vilkaarlig Blanding af Ord fra andre og indbyrdes forskelligartede Indskrr. af ældre og yngre Sprogformer, saa tror jeg, at det vil være forgjæves at söge efter dens Mening i det hele. Af Begyndelsen kunde man kanske faa ud: «Til ni Sonner, til ni Gjæster Haadulv gav (Stenen?), Herjulv (ristede??)«; men at Stenen virkelig skulde være reist af en Baadulv som Mindesmærke (og Indskriften ristet af en Herjulv?) «over ni Sönner, ni Gjæster», er vist ikke rimeligt.

Endnu mindre kan jeg forklare den horizontale (omvendte) Indskrift paa Bredsiden. Efter Stephens's Tegning synes den at maatte læses

r**i-rH

usnuh

Mf*NMN EKAHED NIVrirXX DUNIUGO

Anden Rune i L, I er vistnok S = S, uagtet Bunens nederste Led ikke sees paa Tegningen; Stephens læser < = C, men vi har vel en ganske anden Form for K i L. 2, Rune 2: (, der sikkerlig er d. s. s. Y paa Bjorketorp- Stenen; jeg finder ikke tilstrækkelig Stotte for Stephens's Læsning L.

Ogsaa Betydningen af Indskriften paa Smalsiden :

ERAGINORONOr
ABABIUTI^

er mig ubekjendt. Dog tror jeg, som ogsaa Hofmann S. 123 formoder, at A i BARIUTI5 er Hjælpevokal og al BltlUTIp staar i Forbindelse med Verbet «bryde»; delte Ord horer da sikkerlig til en Forbandelse over den, som sonderbryder Mindes mærket, ligesom vi fandt en saadan paa Bjorketorp-Slenen. Ogsaa Ordene paa Smalsiden er kanske overforte fra eu anden Indskrift. BRIUTP]? maatte i almindelig oldnordisk Sprog være 2den Ps. pi. Præs., men i den ældre Sprogform, som IIAjl