Side:Ugeskrift for Retsvæsen 1868.djvu/10

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

6

J. Nellemann: Um mundtlig

kan derfor nu ansees for at være almindelig anerkjendt, at i en virkelig mundtlig Rettergang kan det skriftlige Grundlag, bestaaende i Sagsfremstillingerne fra begge Sider, kun have en forberedende, ikke en bestemmende Betydning; Dommeren maa heelt og holdent dømme efter den mundtlige Forhandling og Beviisførelse, som umiddelbart har udviklet sig for hans Øine, og hvorigjennem han har modtaget det levende personlige Indtryk af Sagen. Kun hvor alt dette er anerkjendt, er Proceduren virkelig mundtlig.
Men naar dette Resultat er vundet, og naar dette Princip er fuldstændigt forstaaet og accepteret, aabner der sig for Blikket en Række Conseqventser, som med Rette have bragt mangen i det ældre System opdragen Jurist til at vakle og gyse tilbage. Med ubønhørlig Conseqvents fører den mundtlige Rettergang til et fuldstændigt gjennemgaaende Brud med alle den skriftlige Procedures Grundsætninger. Den Tro, at man dog i det Væsentlige kunde bygge paa det gamle System, at man kunde bruge de gamle Procesmaximer, den gamle Beviislære og det gamle Appelsystem, kun med nogle enkelte Ændringer i det mindre Væsentlige, falder aldeles til Jorden. Den fuldstændige Erkjendelse heraf har, som naturligt er med noget saa Nyt og Uvant, ikke strair kunnet skaffe sig Indgang hos Juristerne. Men langsomt og efterhaanden har man, tildeels modstræbende, maattet tilstaae det. Og den fulde Indsigt i, hvad Systemets Conseqvents fordrer, er vistnok først i de allersidste Aar vundet, hvorfor Lovgivningerne heller ikke endnu have naaet med, men mere eller mindre ere belemrede med Reminiscentser fra Skriftlighedens System.
Jeg skal nu forsøge paa, saa sammentrængt som muligt, at paapege den gjennemgaaeude Forskjellighed i Grundsætninger, hvortil de tvende Systemer, Skriftlighed og Mundtlighed, føre, og jeg skal herved blot fremhæve, at det, som jeg nu vil komme til at udtale, ikke er mine subjective Ideer, men i alt Væsentligt Sætninger, som om