Side:Ugeskrift for Retsvæsen 1868.djvu/1006

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

1002

H. B. Halkier: Forslag til Lov, sigtende til at fremme

ligere forurette sine andre Arvinger[1]. Det er da langt rimeligere, at han lader Alt blive ved det gamle og benytter sine opsparede Midler til at udstyre sine andre Børn. Har Besidderen en betydelig selvstændig Formue, er det efter de gængse Anskuelser langt sandsynligere, at han vil foretrække at efterlade Slægtens gamle Besiddelser til den Ældste og give sine andre Bern Fyldest i Allodialgods eller anden Formue. Derimod kan det vel tænkes, at han, naar han stod i et mindre godt Forhold til Majoratsarvingen, ønskede at benytte Loven for at unddrage denne Jordegodset mod et saa ringe Vederlag som muligt; men ligesom denne Bevæggrund ikke har Krav paa særlig Begunstigelse i Lovgivningen, saaledes vilde den ogsaa fremkalde uhyggelige Stridigheder med Hensyn til Vurderingen, Afdrags rigtige Erlæggelse o. s. v.
En noget større Betydning vilde det muligvis ved de større Majorater kunne faa, at Besidderen ogsaa kan udskille enkelte Hovedgaarde af samme, som han da kunde give til andre Arvinger; men da han dog skal betale en saadan Gaard lige saa højt som enhver anden, og den skal betales af hans eller Arvingens private Midler, har han ikke nogen særlig Grund til netop at vælge denne Gaard fremfor enhver anden, der er at erholde til Salgs, navnlig naar de strenge Forskrifter om Gjeldsafdragene fastholdes.
Det synes saaledes, at den tilsigtede Anordning kun har liden Udsigt til at træde i practisk Virksomhed. Men det turde fremdeles være meget tvivlsomt, om dens Virkninger i det Hele taget vilde blive heldbringende. Naar Majoratsbesidderen vedblev at være Ejer af Jordegodset, vilde det practiske Resultat blive det samme som nu, kun en Del Bryderi til ingen Nytte og et indviklet Forhold i Stedet for et rent og klart. Men i Tidens Løb vilde vel en Del Majorater gaa over til at blive rene Pengefideicommisser, idet de skiltes fra de Jordegodser, som tidligere repræsenterede dem. Men vilde herved virkelig være


  1. Den nye Majoratsbesidder vil nemlig vel faa store Indtægter, men da han ingen Kapital faar til sin Raadighed, vilde det falde ham særdeles haardt at udrede sine Medarvingers Arvelodder. Testator maa saaledes vistnok paa den ene eller anden Maade kunne komme Majoratsarvingen til Hjælp til at overtage Godset, hvis dette ikke skal sælges efter hans Død, og denne tvungne Uretfærdighed synes at vidne om, at Lovforslaget er slaaet ind paa en skjæv Retning.