Side:Ugeskrift for Retsvæsen 1868.djvu/810

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

806

J. Ipsen: Undersøgelse om, hvem en bortfalden

der Ingen til at overtage et udover Loddens Beløb gaaende Gjeldsansvar; her vilde altsaa for denne Lods Vedkommende være et Slags beneficium inventarii, men Fdg. 8 April 1768 udtaler bestemt, at om noget Saadant kan der kun være Tale, naar der er offentlig Skiftebehandling. Ifølge det Foranstaaende sees det formentlig, at, der ligesaalidt før som efter Fdg. 21 Maj 1845 kunde være Tale om, at Universalarvinger skulde være udelukkede fra at tage en vacant Lod, og det sees ei rettere, end at man maatte finde sig i den Anomali, som kunde fremkomme ved, at det kunde komme til at beroe paa, hvorvidt der fandtes Intestalarvinger eller ei, om Arveladeren ved Testamentkunde indsætte Universalsuccessorer, se 5. 4. 14, 19.
Vanskeligere stiller Sagen sig, naar der enten tillige eller alene er Testamentarvinger, og da en af Arvingerne bortfalder. Det skjønnes nu ei rettere end, at det maa opstilles som Princip:

At Arvingerne ab intestato — ligegyldigt om det er Livs- eller Udarvinger eller Ægtefællen — altid tage den Bortfaldnes Lod, medmindre Arveladeren ved en testamentarisk Bestemmelse har fastsat Andet,
At der til en saadan maa kræves de samme Betingelser som ellers og saaledes navnlig
At »det følger med Nødvendighed af de lovbefalede Testamentformer, at ikkun en udtrykkelig Villieserklæring, men hverken en stiltiende end sige en formodet kan danne Grundlaget for en testamentarisk Bestemmelse«, se Professor Aagesen i Ugeskr. f. Retsv. 1868 Pag. 241.

Disse Sætninger fremgaae aldeles klart af vor Lovgivnings Bestemmelser i Fdg. 21 Maj 1845 § 1—9, 15, 17, jfr. 21, 23, 24. Den Omstændighed, at der har været en anden Arving, kan Intet relevere; thi de citerede Bestemmelser vise tilstrækkeligt nok, at det er Dødstiden,