Side:Ugeskrift for Retsvæsen 1868.djvu/999

Fra Wikisource, det frie bibliotek
Denne side er ikke blevet korrekturlæst

995

Lehns, Siamhuses og Fideicommisgodsers Overgang etc.

hørende Bøndersteder, saaledes at de indkomne Kjøbesummer — med Fradrag at 12 eller 8 pCt., der tilfaldt Besidderne personligt — skulde udgjøre en med Majoratet forbunden Pengekapital. Efter Udstedelsen af samme Lov vides intet Skridt at være foretaget i Lovgivningen, som berører Majoraternes Stilling, og den paagjældende Grundlovsparagraph er uforandret gaaet over i den gjennemsete Grundlov som § 93.
Det sees let, at det nu indbragte Lovforslag er i Slægtskab med det Monradske, dog med væsentlige Lempelser. Ligesom det nemlig ikke vedrører Salget af enkelte Bøndersteder, for hvilket der i Mellemtiden er truffet Anordning, saaledes har det ganske opgivet de Bestemmelser i Begyndelsen af Monrads Forslag, ved hvilke en Ophævelse af selve Majoratsbaandet enten ligefrem indtraadte eller kunde tilvejebringes. Det har alene bevaret den Del af samme, der sigter til at forandre Majoratsjordegodset til en tilsvarende Pengekapital, og selv denne Del kun med betydelige Modificationer. Det kan i saa Henseende navnlig fremhæves, at nærværende Udkast kun giver Besidderen en Bemyndigelse, ikke paalægger ham en Tvang, at Vurderingen, der foretages af et særegent saakaldet »Nævn«, skal ske efter et Skjøn over Godsets fulde Værdi som fri Ejendom, at 5pCt. af samme tilfalder Besidderen personligt, at der for Kapitalen, af hvilken ingen Del behøver at udbetales strax, skal udstedes Panteobligation, der forrentes og afdrages med 6 pCt. aarligt, indtil samme er fuldstændigt indfriet. Derimod indeholder Udkastets § 9 en lignende Bestemmelse om den særegne Testationsret, der tilkommer Ejere af tidligere Majoratsgods.
Idet Indsenderen kortelig skal undersøge, om Lovforslaget i sin nuværende Skikkelse kan siges at afgive et brugbart Grundlag for Opgavens Løsning, skal han forudskikke nogle Bemærkninger om sammes enkelte Forskrifter[1].


  1. Skjøndt det vel ikke har stort at sige, er det dog paafaldende at træffe saadanne Unøjagtigheder i Sproget som »de henholdsvise