Spring til indhold

Wikisource:Beskyttelsespolitik

Fra Wikisource, det frie bibliotek

En beskyttet side er en side, der ikke kan redigeres, overskrives eller flyttes til et andet navn. Beskyttelse bruges til at forhindre vandalisme og redigeringskrige, eller til at bevare sidens integritet i forhold til kilden. Kun administratorer har mulighed for at beskytte sider eller fjerne beskyttelsen igen.

Brug af beskyttelse[redigér]

Vandalisme[redigér]

Som i alle andre Wikimediaprojekter kan alle redigere sider på Wikisource, hvadenten man er registreret som bruger eller ej. På grund af denne åbne natur er der nogle brugere, der udnytter denne frie redigeringsmulighed til at vandalisere sider ved f.eks. linkspamming, indsætte meningsløs eller stødende tekst, flytte sider o.s.v. Når en eller flere brugere gentagne gange vandaliserer den samme side kan det være fordelagtigt at beskytte den pågældende side, indtil der er taget forholdsregler overfor vandalen, hvorefter siden kan føres tilbage til den bedste version.

Redigeringskrige[redigér]

I modsætning til nogle af de andre Wikimediaprojekter har Wikisource ikke problemer med redigeringskrige. Men skulle en redigeringskrig forekomme kan en administrator beskytte den involverede side indtil problemet/uenigheden er blevet løst på sidens diskussionsside.

Bevarelse af integritet[redigér]

Grundet naturen af Wikisource er det kun de færreste tekster, der skal udvikle sig for tid og evighed. Wikisource samler materiale, der tidligere har været udgivet; sådanne tekster skal der ikke "rettes op på" - hvad der blev udgivet af forfatteren er hvad Wikisource vil samle (inklusive alle typografiske fejl og historiske eller faktuelle unøjagtigheder). Derfor må siderne på et tidspunkt beskyttes fra at blive redigeret, selv fra velmenende brugere, for at bevare teksten i overensstemmelse med originalen. Dette punkt vil blive diskuteret yderligere længere nede på siden.

Sider, der skal beskyttes[redigér]

Der er flere typer af sider på Wikisource, der skal beskyttes af forskellige årsager:

 1. Systemmedelelser: Alle sider i "MediaWiki"-navnerummet skal være beskyttede. Disse sider er Wikisource's systemmeddelelser, der ses over hele projektet. Fri redigering af disse sider kan resultere i en del forvirring hvis der ikke er styr på redigeringerne. Disse beskeder er som standard beskyttede, så kun administratorer kan redigere dem.
 2. Korrekturlæste/verificerede tekster: Når en tekst i henhold til Wikisource:Tekstkvalitet har nået et niveau på 75% (korrekturlæst af én bruger) eller 100% (korrekturlæst af flere brugere) og må anses for at være pålidelig, bør den beskyttes for at bevare teksten i overensstemmelse med originalen.

Sider, der ikke skal beskyttes[redigér]

Der er flere typer af sider på Wikisource, der ikke skal beskyttes med mindre det er for at løse problemer med vandalisme eller redigeringskrige:

 1. Diskussionssider: Diskussionssider på Wikisource skal ikke beskyttes. Disse sider er det sted, hvor man kan diskutere/foreslå rettelser i den tilhørende tekst. Opdages en fejl i en tekst, der er beskyttet, bør man lægge en besked her.
 2. "Wikisource:"-navnerummet: Sider i "Wikisource:"-navnerummen skal ikke beskyttes, med mindre det er absolut nødvendigt. Da disse sider ikke er tekster er der ingen integritet at bevare, og mange af disse sider (såsom Scriptorium, sider der bør slettes) skal kunne bruges af alle brugere til diskussion og til at hjælpe med at vedligeholde Wikisource.

Procedure for beskyttelse af sider[redigér]

 1. En tekst gennemgår trinnene, der er beskrevet i Wikisource:Tekstkvalitet, op til et niveau på 75%.
 2. Når en tekst har nået et niveau på 75%, d.v.s. er blevet tjekket op mod en pålidelig (trykt) udgave af én bruger, kan teksten foreslås beskyttet på siden Wikisource:Beskyttelsesforslag. Korrekturlæserens signatur skal også sættes ved punktet "korrekturlæst af" på tekstinformationsskabelonen, der skal oprettes på tekstens diskussionsside (se Wikisource:Tekstkvalitet for yderligere oplysniger).
 3. Hvis siden ikke er blevet ændret efter anmodningen om beskyttelse blev fremsat, og teksten er blevet forsynet med de relevante links, categorier og informationsskabelon kan en administrator nu beskytte siden og indikere, at teksten har nået et niveau på 75%.
  1. Hvis teksten er blevet ændret siden beskyttelsesanmodningen blev fremsat skal brugeren, der fremsatte anmodningen, godkende ændringerne før siden beskyttes.
 4. En bruger kan anmode om at få fjernet beskyttelsen af en side, hvis vedkommende ønsker at korrekturlæse teksten. Anmodningen fremsættes på Wikisource:Beskyttelsesforslag. En administrator kan så fjerne beskyttelsen, så brugeren kan korrekturlæse og rette teksten.
  1. Såfremt brugeren, der ønskede beskyttelsen fjernet, ikke har påbegyndt korrekturlæsningsarbejdet indenfor en uge bør siden beskyttes igen.
 5. Når korrekturlæsningsarbejdet er færdigt skal korrekturlæseren sætte sin signatur på tekstinformationsskabelonen og anmode om genbeskyttelse af teksten på Wikisource:Beskyttelsesforslag.
 6. En administrator skal så beskytte siden og indikere, at siden har nået et niveau på 100% (korrekturlæst af mere end en bruger).