burg-Sondershausen, det nedre Schwarzburg-Rudolstadt, Waldeck, begge Reuss'erne, Schaumburg-Lippe og Lippe. En Thaler har en Værdi af 1 Rdlr. 1 % 14| ji Rigsmønt; Thalerne inddeles paa de fleste Steder i 30 Groschen og disse igjen i 10 eller 12 Pfennige.
45 Guld en-Fod en, der benævnes ostreich sche Wahrung, bruges i Østerrig og Fyrstendømmet Liechtenstein. En saadan Gylden har en Værdi af 5 $ 4$- j3 Rigsmønt, og man inddeler den i 100 Kreutzer.
52£ Guiden-Foden, der benævnes suddeutsche Wahrung, bruges i Baiern og Wurtemberg, i Storhertugdømmerne Baden og Hessen, i SachsenMeiningen, Sachsen-Coburg, Hohenzollern, Nassau, det øvre Schwarzburg- Rudolstadt, Hessen- Homburg, Frankfurt (am Main). En saadan Gulden har en Værdi af 4 % 8^ li Rigsmønt og inddeles i 60 Kreuzer.
I Storhertugdømmerne Mecklenborg regner man efter Thaier å 14 Stk. paa 1 Mark flint Sølv kølnsk Vægt, den har en Værdi af 1 Rdlr. t 15 li Rigsmønt.
Tyr/tiet. Der regnes efter Pjastras k 40 Paras å 3 Aspres, og der udmøntes 235 Pjastras af 1 Mark flint Sølv kølnsk Vægt, hvorefter 1 Pjastra faaer en Værdi af 7£ ji Rigsmønt. 1 Aspre = fa li dansk. Tyrkiets Møntvæsen befinder sig i stor Uorden, og det er derfor meget almindeligt, at man i den større Handel regner efter spanske Pjastras og engelske Pund.
Anm. Guldets Værdi er i ovenstaaende Reductioner ansat til 15£ Gang Sølvets eller 919| Mark Banco pr. Pund flint Guld, som næsten svarer til den i Øieblikket i Hamborg noterede Priis (923).