12te Aarhundrede, og det fremgaaer tilstrækkeligt af de mange i Vexelforholdene benyttede italienske Benævnelser, at Vexlen først er kommen i Brug i Italien. I hine Tider hævede Handelen sig paany til større Betydning. De store Stæder i Sydtydskland traadte i Forbindelse med Holland, men især med Italien. Tydske Kjøbmænd nedsatte sig i Udlandet, indgik Foreninger i fælles Interesse, og heraf udviklede sig efterhaanden Hanseforbundet, der først omfattede Liibeck og Hamborg, men senere udvidedes til et stort Antal saavel tydske som andre Stæder.
Omtrent i det 13de Aarhundrede, eller maaskee noget tidligere, begyndte Messerne, der vare et Slags Markeder i det Store, hvor Kjøbmænd og Handlende i Mængde forsamlede sig og søgte Afsætning for deres Varer. Navnet Messer erholdt disse Sammenkomster, fordi de i Reglen fandt Sted efter større religiøse Forsamlinger, ved hvilke Leiligheder Kjøbmændene kunde vente at Onde rigelig Afsætning.
Paa den Tid vare Pengeforsendelser ikke alene uhensigtsmæssige af de af os ovenfor berørte Grunde; der var andre Omstændigheder tilstede, som gjorde dem endnu mere uskikkede som Betalingsmiddel i fremmed Land. Deels var nemlig Transporten forbunden med Vanskeligheder af en anden Art, end de nu almindelige, thi røveriske Overfald hørte ikke da til Sjeldenhederne, og deels var de forskjellige Landes Møntvæsen paa den Tid i" en saa slet Forfatning, og Mængden af de forfalskede Mønter saa stor, at det var forbunden med særegne Vanskeligheder for Modtageren af Penge at undgaae at blive Offer for Bedragerier. Messerne bragte derfor en ganske ny Forretningsbranche tillive, nemlig Pengevexlingen. Det blev nødvendigt for den fremmede Kjøbmand at faae de Penge, han erholdt, ombyttet i sit eget Lands Mønt, og Vexellererne (Campsorerne), der fandt Pengeforsendelser for omstændelige, traf derfor ved Hjælp af deres