Carl Georg Holck: Den danske Statsforfatningsret/§ 134

Fra Wikisource, det frie bibliotek

Den Gyldendalske Boghandel (F. Hegel) Kiøbenhavn

II

Carl Georg Holck - Den danske Statsforfatningsret - Anden Del.pdf Carl Georg Holck - Den danske Statsforfatningsret - Anden Del.pdf/1 199-200

Dette værk er ikke beskyttet af ophavsret i Danmark, da ophavsmanden døde senest 31. december 1953. Det er ikke beskyttet efter amerikansk ophavsret, da det blev udgivet før 1. januar 1929.

§ 134. Om de forskjellige Maader, hvorpaa et Forslag eller en Sag kan bortfalde.

Som saadanne mærkes:

1. At Forslaget eller Sagen slet ikke admitteres. Dette kan navnlig finde Sted, hvor Sagens Foretagelse er betinget af Thingets foregaaende Samtykke, og dette negtes, s. Grl. § 62. Ligeledes kan det erindres, at det er Formandens Pligt at afvise Forslag, der stride mod Grundloven[1]), s. ovenfor § 132 Nr. 6.

2. En egentlig Afvisning. Naar et Forslag, et Ændringsforslag eller en Forespørgsel er fremsat og udviklet, er ethvert Medlem berettiget til at forlange sammes Afvisning, saafremt Begjæring herom fremsættes, inden nogen Anden end Forslagsstilleren eller Forespørgeren har havt Ordet. Thinget bestemmer da uden Forhandling, om Afvisning skal finde Sted, s. Forretningsorden for Folkethinget § 25, for Landsthinget § 28.

3. En beslægtet Virkning har Vedtagelsen af en motiveret Dagsorden, s. ovenfor § 124 Nr. 6, men i Øvrigt er denne meget forskjellig fra Afvisningen. Afvisning maa fordres og vedtages, inden nogen Diskussion har fundet Sted, en motiveret Dagsorden kan foreslaaes under Diskussionen. Afvisningen er begrundet i, at Forslaget ikke ansees for værdigt til Omtale, hvorimod den motiverede Dagsorden i Reglen anerkjender, at der ligger noget Rigtigt til Grund for Forslaget, om det end ansees som uhensigtsmæssigt nu at vedtage det. Endelig udtaler Dagsordenen de Grunde, hvorpaa den støttes, hvilket ikke er Tilfældet med Afvisningen.

4. Forslagets Tilbagetagelse. Saavel Regeringsforslag, som Forslag af Thingets Medlemmer, kunne paa ethvert Trin af deres Behandling tages tilbage, men da ogsaa umiddelbart Optages af en Anden , s. Forretningsorden for Folkethinget § 24, for Landsthinget § 25.

5. Forslagets Forkastelse. En Forkastelse i egentlig Forstand finder Sted, naar et Forslag efter at være fuldstændig forhandlet ved Afstemning erklæres for uantageligt, saasom naar et Lovforslag ikke vedtages ved sammes tredie Behandling, eller naar et Ændringsforslag efter stedfunden Forhandling ikke antages ved Afstemningen. I videre Forstand indbefatter man under Forkastelse ogsaa det Tilfælde, at der ved Afstemning negtes en Sag Overgang fra første til anden eller fra anden til tredie Behandling, skjøndt ikke blot Formen, men hyppig ogsaa de Grunde, der motivere Negtelsen, ere forskjellige fra dem, der ligge til Grund for den egentlige Forkastelse.

6. En Sag kan endelig bortfalde derved, at der paa Grund af Rigsdagens Slutning eller Opløsning[2]) ikke bliver Tid til at fuldføre den begyndte Behandling af samme.

  1. Det synes ikke at kunne billiges, at Formanden overlader dette Spørgsmaal til Thingets Afgørelse. s. Folkethingets Forretningsorden § 20, s. dog Larsens saml. Skr. I 3 § 110 Nr.1.
  2. At Rigsdagens Møder udsættes, bevirker derimod ikke. at Sagen bortfalder, men kun at Behandlingen midlertidig standses, s. ovenfor § 108. At der i Tilfælde af Rigsdagens Slutnlng eller Opløsning ikke finder nogen retlig Kontinuitet Sted mellem denne og den følgende Samling, er paavist ovenfor § 107 Nr. 2 og § 109 Nr. 4.